Programok - Budavári Palotakoncert
 

Programok

Montázs_10.Palotakoncert

Budavári Palotakoncert
A TIZEDIK
2022. augusztus 5-6.

Jubileum 2022-ben! Ez lesz a tizedik nyarunk, amikor a Budai Vár
Oroszlános udvarának festői környezetében felcsendülnek a legismertebb
operett-dallamok és különlegességek, a műfaj sztárjainak előadásában.
A jubileum alkalmából kicsit visszatekintünk, és felidézzük , Kálmán
Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Ábrahám Pál, és további kiváló magyar
zeneszerzők dallamait, a legsikeresebb, legnépszerűbb operett-áriákat,
duetteket, közös számokat az elmúlt kilenc esztendőből. Természetesen
ezúttal is a Budapesti Operettszínház szólistái, balett-, ének- és
zenekara működik közre, látványos showelemek és jelmezek kíséretében.

 

Fellépők: Bordás Barbara, Dancs Annamari, Kiss Diána, Lévai Enikő,
Lukács Anita, Oszvald Marika, Süle Dalma, Széles Flóra, Szendy Szilvi,
Dénes Viktor, Dolhai Attila, Erdős Attila, Homonnay Zsolt, Laki Péter,
Langer Soma, Ninh Duc Hoang Long, Vadász Zsolt.
Közreműködik: a Budapesti Operettszínház Zenekara, Énekkara, valamint
Balettkara
Rendezőasszisztens: Lenchés Márton
Koreográfus: Apáti Bence, Bajári Levente, Lénárt Gábor, Krizsán Dániel
Vezényel: Pfeiffer Gyula
Rendező: Vincze Balázs

2021

2021

Budavári Palotakoncert
Operettünnep
2021. július 23., 24.

2021 nyara a nagy visszatérés időszaka volt. Mi mással ünnepelhettük volna ezt, ha nem mindannyiunk, de leginkább Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Johann Strauss, Ábrahám Pál kedvenc műfajával, az operettel és annak legnagyobb slágereivel. Világhírű zeneszerzőink slágerei mellett felcsendültek Ázsiától, Európán át, Amerikáig dúdolt operaslágerek is, melyek szintén az operett fénykorának szülöttei.

 

A tökéletes hangzásról és látványról ezúttal is a Budapesti Operettszínház művészei, mintegy ötventagú szimfonikus zenekara, balett- és énekkara, valamint sztárszólistái és fiatal tehetségek gondoskodtak. Több száz látványos jelmez, magas színvonalú színpad-, hang- és fénytechnika gondoskodott az élményről.

2020

2020

Budavári Palotakoncert
Találkozások
2020. augusztus 8.

2020-ban is a Hungarikumok közötti egyetlen színházi műfaj, a magyar operett volt a műsor főszereplője. Két kerek évforduló adott alapot a látványos előadás összeállításához: 150 éve született Lehár Ferenc, akinek műveit, elsősorban A víg özvegyet folyamatosan játsszák a világ nagy operaszínpadai is; valamint 60 éve hunyt el Huszka Jenő, akiről kevesen tudják, hogy ő írta az első, külföldön is hatalmas sikert arató magyar operettet, a Bob herceget.

 

A műsorban természetesen e két darabból is felcsendültek részletek, de a két komponista más népszerű és kevésbé ismert dallamai is elhangzottak a Budapesti Operettszínház sztárszólistái előadásában.

2019

2019

Budavári Palotakoncert
Elemi szenvedélyek
2019. augusztus 2-3.

A Budai Vár Oroszlános udvarában többek között Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Ábrahám Pál, Johann Strauss és Giuseppe Verdi, valamint Gaetano Donizetti  legszebb melódiái csendültek fel az Elemi szenvedélyek című grandiózus műsorban.

 

A gála különlegességeként egyszerre elevenedtek meg a színpadon a magyar operett tradicionális és modern elemei, a folklór és a klasszikus zene.

2018

Budavári Palotakoncertek 2019. augusztus 2-3.

Budavári Palotakoncert
Bor, dal, asszony
2018. augusztus 3-4.

Gálaműsorunk hatodik alkalommal a Luther Mártonnak tulajdonított mottó jegyében készült.
„Wer nicht liebt Wein, Weib, Gesang, der bleibt ein Narr sein Leben lang.“

 

A kétrészes összeállításban helyet kaptak a kiváló operettszerzők – mások mellett Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Johann Strauss, Suppé, Sullivan, Ábrahám Pál és Jacques Offenbach – legismertebb szerzeményei és méltatlanul elfeledett remekei.

 

Az Operettszínház társulatának legnagyobb sztárjai és fiatal tehetségei közreműködésével a felcsendülő népszerű slágerek a tánckarral és a kórussal kiegészülve egy-egy blokkban dramatikusan is összekapcsolódtak.

Csárdás - Dusa Gábor

Csárdás! – a kelet tangója
a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncszínházi előadása
2018. augusztus 5.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciója egy szerelmi háromszög történetét dolgozta fel a néptánc és a népzene nyelvén. Az Észak-Amerikában és Európában már több sikeres turnét megért táncszínházi előadáson a Kárpát-medence táncainak szépségében, virtuozitásában, zenei világának sokszínűségében és gazdagságában gyönyörködhettek a nézők.

2017

2017

Budavári Palotakoncert
Sissi nyomában
2017.  augusztus 4–5.

Az ötödik Budavári Palotakoncert témáját Sissi hercegnő ihlette. Az exkluzív műsorban a legismertebb operettszerzők – elsősorban Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Lévay Szilveszter – legszebb melódiáinak tökéletes hangzásáról ötventagú szimfonikus zenekar gondoskodott, miközben a magyar operett tradicionális és modern elemei egyszerre elevenedtek meg a színpadon. Az ismert művek mellett felcsendültek olyan különleges dallamok is, amelyekről nem is sejtettük, hogy az operett világához köthetőek.

 

Ebben az évben is, mint a Palotakoncert minden alkalmával a műfaj legkiválóbb szólistái mellett a Budapesti Operettszínház kiváló szimfonikus zenekara és balettkara tette varázslatossá az élményt. A gálára több száz, nagyrészt új jelmezzel és magas színvonalú színpad-, hang- és fénytechnikával készültek a rendezők.

2016

2016

Budavári Palotakoncert
Budavári forgatag
2016. augusztus 5-6.

2016-ra a Palotakoncert a zenés színház egyik legfontosabb nyári ünnepévé nőtte ki magát. Sőt, a koncert augusztus 20-i közvetítése már kitüntetett helyen szerepelt a közmédia műsorában.

 

A Palotakoncert minden évben lehetőséget ad arra is, hogy a műfaj emblematikus egyéniségei és a

középgeneráció sztárjai mellett új arcokkal is találkozhassanak a nézők. A repertoár tekintetében is szélesre tártuk a kapukat ebben az évben: Offenbach, Robert Stolz, Suppé is bekerült a műsorba, a múlt század ’30-as és ’40-es évek remek magyar szerzőivel együtt.

2015

2015

Budavári Palotakoncert
Csárdáskirálynő-ünnep
2015. augusztus 7-8.

Az immár nyári fesztivállá bővült Budavári Palotakoncert, a nyár exkluzív operett-rendezvénye ezúttal a Csárdáskirálynőt állította a középpontba, hiszen Kálmán Imre legnépszerűbb műve 2015-ben ünnepelte 100. évfordulóját!

 

Az operett-statisztikusok szerint nincs egyetlen perc, amikor a Föld valamelyik pontján föl ne csendülne – színházban, koncerten, filmen, tévében vagy rádióban – Kálmán valamelyik népszerű melódiája, s kétségtelen, legtöbbször A Csárdáskirálynő dallamai hangzanak fel, mellyel a zeneszerző kiérdemelte az első helyet kora vezető operett-komponistái között.

 

A kétrészes, látványos program felvonultatta Kálmán Imre főművének legsikeresebb dalait, de úgy, ahogy eddig nem láthattuk-hallhattuk őket: feldolgozások, meglepetések, Kálmán más, kevésbé ismert műveinek remek melódiái. Persze egyéb csemegék is színpadra kerültek, mint például a cseh származású zeneszerző, Ralph Benatzky A három testőr című művéből több részlet.

2014

2014

Budavári Palotakoncert
„Operett a Duna fölött”
2014. augusztus 8-9.

Második évében a kétestés gálaműsor egy kisebb fesztivállá bővült: a Lehár Ferenc és Kálmán Imre, Huszka Jenő és Ábrahám Pál, valamint Zerkovitz Béla csodálatos melódiáit felsorakoztató gálaműsor mellett az operett legnagyobb szakértői egy zenés kerekasztalbeszélgetés során eszmét cseréltek a műfaj jelenéről és jövőjéről. Sőt egy operett-kvízre is sor került a műfajt kedvelők körében.

A televíziós közvetítéseknek köszönhetően pedig – a budavári négyezer nézőn kívül- milliókhoz jutott el gálaműsorunk.

2013

2013

Budavári Palotakoncert
„Operett a Duna fölött”
2013. augusztus 10.

A Budavári Palotakoncert 2013-ban azzal a céllal jött létre, hogy pár éven belül az esemény a hungarikumnak számító operett ünnepe legyen. Utólag visszatekintve várakozásaink nemcsak beteljesültek, hanem túl is szárnyalták elképzeléseinket.

A szuperprodukcióra magas színvonalú színpad-, hang-, és fénytechnikával készülünk minden évben. A művészeket a Budapesti Operettszínház 50 fős szimfonikus zenekara kíséri, és a 20 fős Balettkara is  közreműködik a műsorban.

 

Az élő szimfonikus zenekari közreműködésnek, nagy tánckarnak és a magas színvonalú technikának köszönhetően ez a rendezvény tökéletes lehetőséget biztosít arra, ami a rendezők célja volt: több millió emberhez eljuttatni a magyar operett műfaji szépségét.